StoryEditor

Delegácia Hamasu mieri naspäť do Káhiry, chce obnoviť rokovania o prímerí

04.05.2024, 07:19
Autor:
TASRTASR

Hlavným kameňom úrazu v rokovaniach doteraz bolo, že zatiaľ čo Hamas požadoval trvalé prímerie, izraelský premiér sľuboval zlikvidovať jeho zvyšných bojovníkov v Rafahu, ktoré je preplnené vysídlenými civilistami.

Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu "s pozitívnym duchom" naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom. Informuje o tom agentúra AFP.

Zahraniční sprostredkovatelia čakali na reakciu Hamasu na návrh na pozastavenie bojov v Pásme Gazy na 40 dní a výmenu desiatok rukojemníkov Hamasu za palestínskych väzňov.

"Zdôrazňujeme pozitívneho ducha, s akým sa vedenie Hamasu zaoberalo návrhom na prímerie, ktorý nedávno dostalo a do Káhiry ideme v rovnakom duchu, aby sa dosiahla dohoda," uviedlo v piatok palestínske hnutie na svojej webstránke.

"My v palestínskom hnutí odporu sme odhodlaní dosiahnuť dohodu, ktorá splní požiadavky našich ľudí na úplné zastavenie agresie, stiahnutie okupačných síl, návrat vysídlených osôb, pomoc a rekonštrukciu a serióznu dohodu o výmene," uvádza sa vo vyhlásení Hamasu.

Hlavným kameňom úrazu v rokovaniach doteraz bolo, že zatiaľ čo Hamas požadoval trvalé prímerie, izraelský premiér Benjamin Netanjahu sľuboval zlikvidovať jeho zvyšných bojovníkov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktoré je preplnené vysídlenými civilistami.

Premiér trval na tom, že pošle do Rafahu pozemné jednotky napriek silným obavám OSN a spojenca USA o bezpečnosť 1,2 milióna civilistov v meste.

Člen vedenia Hamasu obvinil v piatok Netanjahua zo snahy mariť úsilie o navrhované prímerie v Gaze a dohodu o prepustení rukojemníkov svojimi hrozbami, že bude pokračovať v boji proti militantom. "Netanjahu bol tým, kto robil obštrukcie počas všetkých predchádzajúcich kôl dialógu... a je jasné, že ním stále je," vyhlásil člen vedenia Hamasu Hossam Badran.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah sa môže skončiť masakrom. "WHO je hlboko znepokojená prípadnou vojenskou operáciou v Rafahu, ktorá by viedla k masakru a ďalšiemu oslabeniu beztak narušeného zdravotníckeho systému," uviedol riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

01 - Modified: 2024-05-15 14:55:23 - Feat.: - Title: Zničenie Hamasu v Gaze je nevyhnutné pre vznik alternatívnej vlády, vyhlásil Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 03 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 04 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 05 - Modified: 2024-05-13 16:41:40 - Feat.: - Title: Hamas stratil spojenie s militantmi, ktorí dozerali na štyroch rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 13:07