StoryEditor

Húsíovia hrozia eskaláciou útokov na lode, ak Izrael spustí ofenzívu v Rafahu

03.05.2024, 19:26
Autor:
TASRTASR

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov. Informujú o tom agentúry DPA, AFP a Reuters.

"Zameriame sa na všetky lode v našom dosahu smerujúce do stredomorských prístavov okupovanej Palestíny," varoval vojenský hovorca húsíov Jahjá Sarí.

Húsíovia zároveň prisľúbili, že budú útočiť na všetky lode, ktoré vlastnia firmy poskytujúce zásoby Izraelu, a to bez ohľadu na to, kam tieto lode budú smerovať.

Húsíovia ovládajú veľké časti Jemenu vrátane pobrežia Červeného mora a už od novembra podnikajú dronové a raketové útoky na lode v Červenom a Arabskom mori či Adenskom zálive, ktoré smerujú do izraelských prístavov alebo ich vlastnia izraelské firmy.

Povstalci tvrdia, že útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povstalci podľa šéfa milícií Abdala Malika al-Húsího dosiaľ zaútočili na 107 plavidiel, na čo použili 606 rakiet a dronov.

Útoky húsíov prinútili prepravcov, aby presmerovali lode na dlhšiu a finančne náročnejšiu trasu okolo južnej Afriky. Okrem toho to viedlo aj k obavám z rozšírenia konfliktu a destabilizácie regiónu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 09:23