StoryEditor

"Okamžitá odpoveď. Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024, 18:42
Autor:
TASRTASR

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.​

V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany, informuje pražská spravodajkyňa TASR.

Akcia vo vojenskom priestore Libavá bude súčasťou rozsiahleho spojeneckého cvičenia v Európe s názvom Defender Europe 24. Hlavným partnerom jednotiek českej armády na ňom budú americkí vojaci z 29. pešej divízie Národnej gardy Virgínie. 

Ako informoval server iDNES.cz, v Libavej je už niekoľko stoviek vozidiel americkej armády, prepravili ich tam zo skladov v Nemecku.

"Na mieste sa nachádza približne 400 kusov techniky, medzi nimi bojové vozidlá M2 Bradley, obrnené transportéry M113, ľahké a stredné taktické vozidlá a rôzne typy podporných vozidiel, ku ktorým patria tankovacie vozy, vyslobodzovacie vozy a ďalšie," citoval server šéfa zásobovania a logistiky amerických síl v Európe a Afrike Thomasa Killiana.

Cieľom cvičenia je podľa českého rezortu obrany preveriť schopnosť armády všestranne zabezpečiť spojenecké jednotky na území ČR v operáciách veľkého rozsahu a podporiť spojenecké úsilie v budovaní obranných kapacít v rámci NATO.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 08:33